Rendelő

Rendelő

Tisztelt Állattartók!

MŰTÉTI ELÖJEGYZÉST CSAK RENDELÉSI IDŐBEN, SZEMÉLYES TALÁLKOZÁSKOR TUDUNK EGYEZTETNI!

Találkozásunkkor, a műtéti naptárt elővéve és az Önök munkabeosztását figyelembe véve, közösen alkalmazkodva egymáshoz keresünk időpontot és azt fixáljuk!

Megbeszéljük, hogy mikor kell és lehet enni és inni adni az állatnak, mikor és hogyan lehet szállítani, meddig nem találkozhat másik állattal, mikor sétálhat, meddig kell a műtéti gallért, vagy a műtét utáni ruhát viselni, kell-e egyáltalán varratszedésre jönni, kell-e Önöknek a sebet kezelni és ha igen mivel, meddig tart a műtét, van-e kockázata, mi várható a műtét után, hízékony lesz-e stb...

Megbeszéljük az Önökben felmerülő kérdéseket és a műtéti díjat.

A közel 40 éves szakmai gyakorlattal és a mindenre kiterjedő előkészítésnek köszönhetően a lelkiismeretünk tiszta lesz így bátran felvállalhatjuk a tervezett és a sajnos sok esetben a nem tervezett életmentő beavatkozást!

Az ivartalanításoknál nem szükséges az állatot elhozni az egyeztetésre, a daganatos, vagy egyéb komplikáltabb esetekben mindig egy alapos vizsgálat szükséges!

Bízom benne, hogy a műtét tényét kellő tisztelettel kezeljük és mindent megteszünk közösen, hogy az állatnak a legjobb legyen!

Tisztelettel:
Dr. Minár Gyula

Árak

Az árak kialakításánál, mivel közel negyed évszázada praktizálok, figyelembe vettem, hogy Kazincbarcikán és a környező településeken a munkalehetőségek és az átlagkereset sajnos messze elmarad a fővárosi vagy a dunántúli lehetőségektől, viszont ugyanannyi állatszerető, állatbarát gazdi van mint bárhol az országban. Szeretném, ha a kedvenceik nem kerülnének hátrányos helyzetbe, így az alap immunizálások és alap műtéti beavatkozások, a külső és belső élősködők elleni megelőzések árát a lehető legalacsonyabban állítottam be.
Bízom benne, hogy rendelőmet idáig is, és ezek után is sokan fogják látogatni!


Védőoltások
Veszettség elleni kis és közepes termetű kutyáknál féregtelenítéssel: 7000.-Ft
Parvo, Szopornyica kombinált oltás: 7000.-Ft
Macska, nyúl védőoltás: 8000.-Ft


Beteg kezelés
A gyógyszeres kezelés ára tartalmazza a diagnózis felállítását, a fizikális vizsgálatot: 4000.-Ft-tól
Recept írás: 1000 Ft
Tanácsadás: ingyenes
Féreghajtó tabletta 10kg: 500 Ft
Mikrochip beültetés és regisztráció: 5000.-Ft
Útlevél: 15000.-Ft
Oltási könyv: 1000.- Ft


Rendelési időn kívül, hétköznapokon, munkaidőben a beteg ellátás nem feláras!
Éjjel és nem munkanapokon, ünnepnapokon +50% felár


Euthanasia (végleges elaltatás)
Csak beteg, gyógyíthatatlan, nagyon idős állatot altatok el!
A végleges altatás előtt teljes, mély narkózisba (mély altatás) kerül az állat, csak utána kapja meg a végleges túlaltatót!
Az állat testtömegétől, nagyságától függően : 9000.-Ft-tól


Fogászati beavatkozások
Ultrahangos fogkő eltávolítás: 10000.-Ft+gyógyszer
Rágcsálók fogvágása: 800.-Ft-tól
Tejfog kihúzása: 5000.-Ft+gyógyszer


Fülészeti beavatkozások
Kutya, macska mélytisztítása altatásban 8000.-Ft-tól
Idegen test eltávolítása altatásban: 9000.-Ft-tól
Othaematoma műtét: 15000.-Ft-tól


Szemészeti beavatkozások
Ectropium és entropium műtét: 15000.-Ft-tól
Harder mirigy műtét: 15000.-Ft-tól
Szemgolyó visszahelyezés vagy eltávolítás: 18000.-Ft-tól


A sebészeti műtéteket csak személyes konzultáció során lehet egyeztetni, ahol részletes tájékoztatást kap a gazdi a teendőkről, a várható költségekről! Rendelőmben csak felszívódó fonállal végzem a műtéteket. A műtétek alatt folyamatos a monitorozás, az állat megfigyelése.


Kisebb sebészeti beavatkozások
Farkasköröm eltávolítás (felnőtt): 6000.-Ft-tól
Lőtt, szúrt, harapott seb műtétje: 10000.-Ft-tól
Felületi daganat eltávolítás: 10000.-Ft-tól

Lágysebészeti beavatkozások
Köldöksérv: 15000.-Ft-tól
Lágyéksérv, hasfal sérv: 15000.-Ft-tól
Daganat műtétek pl: emlő: 15000.-Ft-tól
Ivartalanítások

Macska kandúr herélés: 15000.-Ft
Macska szuka ivartalanítás: 23000.-Ft
Macska pyometra (gennyes méh eltávolítás): 23000.-Ft-tól
Macska császármetszés: 33000.-Ft-tól
Kan kutya herélés
kistestű (5kg-ig): 26000.-Ft
közepes testű (5-12kg): 28000.-Ft
nagytestű (12-20 kg): 30000.-Ft
Szuka kutya ivartalanítás
kistestű (5 kg-ig): 32000.-Ft
közepes testű (5-12kg): 34000.-Ft
nagytestű (12-20kg): 36000.-Ft
Kutya császármetszés: 36000.-Ft-tól
Kutya pyometra (gennyes méh eltávolítás): 36000.-Ft-tól
20 kg-tól nagyobb testtömegű állat műtétekor az ár egyeztetésre kerül!  20 kg felett kilónként +1500.- Ft. A műtéti számla tartalmazza az antibiotikumot is, de a műtéti gallér vagy műtét utáni ruhát nem! Más költség nem terheli a tulajdonost.
Terhes macska, terhes kutya műtét +10000.- Ft

Kutya etetés

Kutya etetési tanácsok

Ami nekünk, embereknek finom és egészséges, nem biztos, hogy a kutyáinkra is ugyanilyen jó hatással van. Higgyük el, hogy nem akkor bánunk jól négylábú barátainkkal, ha csokival etetjük őket „csak egy kicsit, úgy szereti” alapon, hanem akkor, ha a szervezetének megfelelő ételekkel etetjük, vagy éppen nem etetjük. Bár mi sokszor lelki jóllétünk miatt eszünk, kutyánkat nem kell rászoktatnunk erre, sokkal hatásosabban felvidíthatjuk őket egy kis játékkal vagy sétálással.

A következő ételek nemcsak feleslegesek, de kifejezetten károsak ebünk számára – ezekből semmiképp se adjunk nekik!

Almamag, almacsutka

Ártalmatlannak tűnik, de az almamag ciántartalma sokkot, légzési nehézséget, sőt, akár halált is okozhat kutyánk számára. Egyébként ugyanez a helyzet a sárgabarackmaggal, cseresznyével is.

Kókusz, kókuszolaj

Bár mostanában trendi kókuszolajjal sütni, ha a kutyánknak szánjuk a csemegét, inkább hanyagoljuk ezt a szupertáplálékot, számára csak gyomorrontást és hasmenést okoz.

Szőlő és mazsola

Nehogy azt higgyük, hogy a napi négyszeri gyümölcsfogyasztás a kutyánkra is vonatkozik – a szőlőtől például veseelégtelenség alakulhat ki náluk.

Hagyma, fokhagyma

Anémiát, azaz vérszegénységet okoz a hagyma és a fokhagyma, de még a fokhagymapor is, ezért kutyánk ételét ne ízesítsük ezekkel!

Nyers hús és csontok

Oké, ez kakukktojás, mert a nyersetetés egy egészséges mozgalom, azonban megvan a veszélye annak, hogy a rossz minőségű húsból bélféreglárvák kerülnek kedvencünk szervezetébe. A megoldás: minőségi hús és rendszeres féregtelenítés!

Csokoládé

Hiperaktivitást, hasmenést, kóros szomjúságot és szívritmuszavart okozhat a csokoládé a kutyáknak. Meglepő módon minél sötétebb a csoki, annál rosszabb, mert elsősorban nem a cukor, hanem a kakaóban található metilxantin a felelős ezért, ami egyébként a kávéban is megtalálható.

Élesztő

És mindenféle élesztős tészta puffadást és túlzott gáztermelődést okozhat a kutyánkban. Ne adjunk neki sütikét. Felesleges.

Alkohol

Ezt inkább nem is magyaráznánk.

Kutyánk etetésénél törekedjünk a minél természetesebb táplálékokra: nyers, natúr húsok mellett nyers zöldséget is adhatunk neki, hogy meglegyen a napi rostadag is. A kutyaeledelek közül is válogassuk meg, mivel tápláljuk kedvencünket, hiszen élettartamát jelentősen meghosszabbíthatjuk azzal, ha egészségesen tartjuk.

Jó tásaság

Ezért tesz jót az egészségednek, ha kutyád van


Egy új tanulmány szerint a kutyatartók kevésbé vannak kitéve a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, mint azok, akiknek nincsen háziállata.
A legújabb svéd kutatások szerint a kutyák fejlesztik az egészséget, javítják az immunrendszert és 23%-kal csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések számát.
A 3,4 millió ember közreműködésével készült tesztben 40 és 80 év közötti kutyatartók egészségét vizsgálták meg, és arra a következtetésre jutottak, hogy ezek az emberek az átlagosnál egészségesebb szervezettel rendelkeznek.
A kutyatartás jótékony egészségügyi hatásai közé tartozik a vérnyomás csökkenése, a pulzus kiegyenlítődése, az alacsonyabb koleszterinszint, valamint az átlagosnál erősebb izomműködés, mely a megnövekedett fizikai aktivitásnak – így a rendszeres sétáltatásnak – is köszönhető.
Mindezek mellett, egy korábbi felmérésből az derült ki, hogy a kutyatulajdonosok kevésbé hajlamosak a stresszre és a depresszióra, valamint nagyobb szociális hálóval rendelkeznek, jobban kommunikálnak és nagyobb belső motivációval rendelkeznek, mint azok, akiket nem vár otthon semmilyen háziállat.
A tudósok jelenleg nem jutottak dőlőre azt illetően, hogy a kutyatartás azért kedvező-e az egészségnek, mert az állattartás megnöveli az immunrendszer védekezőképességét, vagy csak azért, mert a gazdik eredetileg is egészséges életmóddal rendelkeztek, és azért választottak maguknak kutyát (nem pedig aranyhalat vagy hörcsögöt), hogy ezt az életformát fent tartsák maguknak.
Érdekesség, hogy az angol pointer, a retriever, a labrador retriever és a magyar vizsla fajtájú kutyák gazdái futnak a legtöbbet – egy nap átlagosan 10 kilométert -, ezért nekik már nincs szükségük konditerem-bérletre ahhoz, mozgásban gazdag, egészséges életet éljenek.


forrás: wellnesscafe.hu

Mérgező fájdalomcsillapítók

Kutyák, cicák számára mérgező emberi fájdalomcsillapítók

Minden háztartásban megtalálhatóak az embereknek készült alapvető gyógyszerek, vitaminok, táplálék kiegészítők. A társállatként tartott kutyák, macskák meglepően gyakran juthatnak hozzájuk, saját falánkságuk, illetve a gazdi tájékozatlansága miatt. Ha a különféle gyógyszerek nincsenek megfelelően elzárva, kedvencünk könnyen kiszolgálja magát belőlük, nyilván a betegtájékoztató alapos átolvasása nélkül. Eme összefoglalóval a gazdiknak szeretnénk útmutatót adni, hogy ha otthon „sürgősségi esetben” szeretnének segíteni kedvencükön, mit szabad és mit nem szabad adni nekik.


Nem szteroid gyulladáscsökkentők

A különböző nem szteroid típusú gyulladáscsökkentőket emberekben és állatokban is széles körben használjuk láz- és fájdalomcsillapításra. Azonban fontos tudni, hogy az egyes hatóanyagok máshogy hatnak bennünk, mint a kutyákban, macskákban.
Gyakran előfordul, hogy a lelkiismeretes gazdi, amikor kedvence valami fájdalmat jelez, gyorsan ad neki egy szemet az éppen otthon található fájdalomcsillapítóból. Ezután ha az állat elkerül állatorvoshoz, jobbik esetben már nem mutat fájdalmat (és nem is tudja elmondani, hogy korábban melyik része fájt és mennyire), így sajnos nem nagyon lehet kideríteni a probléma okát. Szerencsétlenebb esetben a nem megfelelően alkalmazott gyógyszer káros hatásait látjuk, és ezekkel kell küzdenünk. Ilyen esetben azt kell még számításba venni, hogy az embereknek szánt, patikában kapható fájdalomcsillapító tabletták olyan mennyiségben tartalmazzák a hatóanyagot, amit egy 60-80 kilogrammos testnek szántak. Ehhez képest egy macska átlagosan 4-6 kg, a kutyák pedig fajtától függően kisebbek (2-5 kg) nagyobbak (25-40 kg) lehetnek. A körültekintően kiválasztott gyógyszert is nagyon pici darabkákra kéne tördelni, hogy az a kisállatnak megfelelő mennyiségű hatóanyagot tartalmazzon.
Ha egy állat mérgező mennyiségű nem szteroid gyulladáscsökkentőt fogyasztott el, minél hamarabb állatorvoshoz kell juttatni, ahol először hánytatással, aktív szén beadással lehet rajta segíteni. Ha már régebben ette meg a gyógyszert, és a hánytatás már nem segít, akkor infúziós terápia és a gyomor nyálkahártyájának védelme mellett a veseparamétereket is fontos kontrollálni. Mint minden esetben, itt is minél hamarabb kap az állat szakszerű ellátást, annál jobbak az esélyei a gyógyulásra.


Ibuprofen

Ez a hatóanyag kutyáknak szájon át adva gyorsan felszívódik, ha táplálékkal együtt veszik fel, akkor valamivel lassabban. Hosszú távon adva még az alacsony dózis is gyomorfekélyt, perforációt, gyomor- és bélvérzést, vesekárosodást okozhat. Bizonyos esetekben idegrendszeri tünetek, szívritmus zavar is jelentkezik.
Az egyszerre elfogyasztott nagyobb mennyiség (100-125 mg/ttkg, az állat testtömege kilogramokban) „csak” hányást, hasmenést, hasfájást, étvágytalanságot okoz. Viszont 175-300 mg/ttkg adagnál már vesekárosodás jelentkezik, 400 mg/ttkg felett idegrendszeri tüneteket tapasztalhatunk, 600 mg/ttkg pedig halálos lehet. Az embereknek szánt különböző fájdalomcsillapító tabletták egyenként 200-400 mg ibuprofent tartalmaznak. Tehát egy 10 kilós kutya 3-6 tabletta egyidejű bevétele esetén (pl. ellopja a doboznyi gyógyszert) mutathat panaszokat, de ha akár csak egy tablettát is kap jószándékból, az is jóval meghaladja a neki megfelelő hatóanyag mennyiséget.
A macskák különösen érzékenyek az ibuprofenre, mert a szervezetükben csökkent mértékű ennek a hatóanyagnak az enzimes lebontása. A kutyáknál részletezett adagoknak a fele is elég, hogy a cicáknak panaszokat okozzon. Ezt súlyosbítja még a macskák átlagosan kisebb testtömege is.
A görényekben hasonló a mérgező dózis, mint kutyáknál, viszont ennél az állatfajnál minden esetben súlyosabb tünetekre kell számítanunk.


Acetilszalicilsav

Az acetilszalicilsav a gyomorból, vékonybélből szívódik fel, de egyes készítmények külsőleg alkalmazva is hatékonyak lehetnek. Az embereknek szánt fájdalomcsillapító tabletták átlagosan 500 mg hatóanyag tartalommal készülnek, illetve léteznek alacsony dózisú készítmények, melyek a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére szedhetők. A kutyák jobban tolerálják ezt a hatóanyagot, 500 mg/kg dózis (vagyis 10 kilós kutyának 10 tabletta egyidejű elfogyasztása) okoz tüneteket. Macskáknak viszont már kétszer fél tabletta (500 mg/macska) is halálos lehet. Mérgezés esetén az állat levertté válik, lázas, légzése szapora lesz. Gyomorirritáció miatt fekély is kialakulhat, májelhalás, megnövekedett vérzési idő is tapasztalható. Súlyos esetben rohamok, kómás állapot is bekövetkezhet.


Naproxén

A naproxén szintén a nem szteroid gyulladáscsökkentők közé tartozik, létezik belőle külsőleg alkalmazandó gél, valamint szájon át szedhető tabletta is. A tabletták 250-500 mg hatóanyagot tartalmaznak. Különösen kell figyelni minden kenőcs esetében, hogy ha egy emberi családtag bekeni a készítménnyel valamelyik testrészét, azt a családi kedvenc állatok ne tudják lenyalogatni!
Kutyáknak hosszabb idejű, vagy nagyobb dózisú adagolás esetén hasfájás, hányás, fekélyek a gyomorban és bélben, illetve sötétebb bélsár jelentkezhet. Ha a kutya egyszerre nagyobb mennyiséget fogyaszt, akkor akut mérgezés lép fel. Macskák erre a hatóanyagra is érzékenyebbek, már kisebb elfogyasztott mennyiségtől is súlyosabb tüneteket mutatnak.


Diklofenák

Ez a hatóanyag külsőleg használatos fájdalomcsillapító gélekben is megtalálható, valamint 25-50-100 mg kiszerelésű tabletták, drazsék készülnek belőle. Kutyákban a medián halálos adag (LD50) 59 mg/ttkg. Ez az a dózis, amitől kísérleti körülmények között az állatok fele egy napon belül elpusztul. Ez alapján egy közepes méretű kutya számára akár egy tabletta elfogyasztása is végzetes lehet.
Állatoknak bizonyos esetekben diklofenák tartalmú szemcsepp adható, de szem panaszok gyanúja esetén mindenképpen egyeztetni kell szakorvossal!


Paracetamol

A paracetamolt eltérő hatásmechanizmusa miatt nem sorolják a nem szteroid gyulladáscsökkentők közé, bár felhasználási területe nagyjából egyezik azokkal. Emberekben jó lázcsillapító hatású, emellett viszont, ellentétben a korábban felsorolt gyógyszerekkel, nincs gyomor nyálkahártya károsító hatása, ezért nem okoz gyomorfekélyt. Általában 500 mg hatóanyag tartalmú tabletták kaphatók.
A macskák erre a hatóanyagra is nagyon érzékenyek, nem tudják megfelelően lebontani, és bennük mérgező lebomlási termékek keletkeznek. A paracetamol mérgező adagja 10-40 mg/ttkg, tehát egy átlagos 4 kilós macska, ha csak egy tablettát is elfogyaszt véletlenül, már bőven túllépte a számára mérgező dózist.
Kutyákban 100 mg/ttkg paracetamol (pl. 5 kilós kiskutyának 1 tabletta!) egyidejű elfogyasztása után láthatóak az akut mérgezés tünetei.
Az egyik legfőbb mérgezési tünet a májkárosító hatás, emiatt sárgaság, hányás, pofa- és mancs ödéma lép fel, melyeket súlyos esetben gyakran elhullás követ. Kutyákban a májkárosodás tünetei 1-2 nap után mutatkoznak.

Paracetamol mérgezés állhat a száraz szem betegség (keratoconjuctivitus sicca) hátterében is. Ez a betegség akkor alakul ki, ha a könnymirigyek nem termelnek elegendő mennyiségű könnyet. Ez egy alapos szemészeti vizsgálat során derülhet ki, és mindenképpen megfelelő kezelést igényel.

Mérgező mennyiségű paracetamol elfogyasztása úgynevezett methemoglobinaemiát okozhat. Ez az az állapot, amikor a vérben az oxigén szállítását végző hemoglobin rendellenes formája kerül túlsúlyba, és emiatt a szövetekben általános oxigén hiány lép fel. Macskában néhány óra alatt is kialakulhat ez a végzetes kórkép. Egy esetben emberben is leírták a methemoglobinaemiát, mely terápiás dózis bevétele után következett be. A beteget gyors orvosi beavatkozással meg tudták menteni. Állatokban a nyálkahártya sötét, piszkosszürke színűvé válik, a légzés, szívverés szapora lesz, általános gyengeség, levertség vehető észre. Gyors állatorvosi segítség nélkül az állat a szöveti oxigén hiány miatt el is pusztulhat.
A gyógyszer elfogyasztása után rövid időn belül segíthet a hánytatás, aktív szén beadása. Emellett tüneti támogató kezelésre szorul az állat. Súlyosabb esetekben infúziós terápia, vérátömlesztés is szükséges lehet.

Veszélyek

Bolhák (Ctenocephalides spp.) és kullancsok (Dermacentor reticulatus) okozta fertőzések gyógykezelésére.

A kifejlett bolhákkal való újrafertőződést megakadályozó inszekticid hatás legfeljebb 8 hétig tart. A termék legfeljebb 4 hétig tartó akaricid hatással rendelkezik kullancsokkal szemben (Rhipicephalus sanguineus, Ixodes ricinus, Dermacentor reticulatus). Ha a készítmény alkalmazásakor fennáll egyes kullancs-fajokkal való fertőzöttség, (Rhipicephalus sanguineus és Ixodes ricinus), a megtelepedett kullancsok nem feltétlenül pusztulnak el 48 órán belül, ez az időszak egy hétre is kitolódhat. A készítmény alkalmazható bolhacsípés okozta allergiás bőrgyulladás (Flea Allergy Dermatitis, FAD) gyógykezelési stratégiájának részeként, amennyiben a diagnózist az állatorvos megerősítette.

Szívférgesség

Egy potenciálisan halálos betegség, melyet a Dirofilaria Immitis fonálféreg okoz. A féreg fejlődésekor is szükség van a szúnyogokra melyek aztán vérszíváskor fertőzik meg az állatot! Ezután 6-8 hónappal fejlődnek ki a felnőtt férgek.
Fogékonyak a kutyák, a macskák, vadon élő ragadozók és az ember is! A fertőzött kutyák, cicák tüneteit a kifejlett, szívbe vándorló férgek okozzák, melyek elzárhatnak nagy artériákat, illetve károsíthatják a szívet, melynek elhullás a vége! A sok halott féreg a vérpályában trombózist okozhat. Emberben nem alakul ki a felnőtt féreg, de a lárvák vándorlásukkal okozhatnak enyhébb, súlyosabb tüneteket!
A megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt, mert jelenleg meggyógyítani az állatot nem lehet!

Veszettség

 A veszettség egyike a legrégebben ismert fertőző betegségeknek. Kevesen tudják, de mai ismereteink szerint az ember és állatok klinikai tünetekben megnyilvánuló veszettsége gyógyíthatatlan!

A kutyák veszettségének első ismert leírása i.e. 23. századból származik. Hammurabi törvényei között található az a rendelkezés, amely 40 ezüst sékel megfizetésére kötelezi a veszett kutya tulajdonosát abban az esetben, ha a kutya megmart valakit és az illető meghalt. Érdekessége a törvénynek, hogy a büntetés csak 15 ezüst sékel volt abban az esetben, ha az áldozat szolga volt.

A betegség elleni küzdelem történetének egyik legfontosabb eseménye 1885. július 6-án este zajlott le L. Pasteur laboratóriumában, ahol megkezdték a 9 éves Josef Meister vakcinázását. A kisfiút 60 órával korábban 14 helyen mart meg egy veszett kutya. Az orvosi vélemények szerint állapota menthetetlennek bizonyult. Pasteur 15 nap alatt 13 alkalommal vakcinázta a kisfiút, aki ennek hatására megmenekült a betegségtől. Az esemény nemcsak azért tudománytörténeti jelentőségű, mert a fertőződést követően végezték az oltást, hanem azért is, mert tudatosan szelídített kórokozót használtak. Ezután Európa minden területéről kezdtek özönleni a veszett ebek által megmart emberek Pasteur laboratóriumába. Veszett farkas támadását túlélt orosz földművesek meggyógyításáért az orosz cár érdemrendet és pénzadományt küldött a tudós számára, amely megvetette az alapjait a mai Pasteur-intézetnek. A fertőző betegségek elleni küzdelem történetében ezzel új korszak kezdődött.

Az ebek veszettség elleni oltása nem bizonyult egyszerű feladatnak, a vakcina hazai kidolgozásában Aujeszky vállalt meghatározó szerepet. Magyarországon kötelezően először 1933-ban, a cserkész világtalálkozóra érkezett látogatók védelme érdekében rendelték el az ebek vakcinázását Gödöllőn és környékén. A kedvező tapasztalatok alapján 1934-ben a pásztorebek, majd 1942-ben az ország összes ebének kötelező védőoltását rendelték el.1943-ban Schwanner a következőket állapította meg: „évenként megismétlődő védőoltással sikerült a veszettséget teljesen kiirtani, ami elsősorban az oltóanyag kifogástalan minőségének, másodsorban az oltások tökéletes megszervezésének és végrehajtásának, harmadsorban pedig annak köszönhető, hogy az oltás mellet egyéb állategészség-rendőri szabályokat is fenntartottunk, sőt fokozottabban hajtottuk végre”.

Napjainkban a megelőzés a legfontosabb teendőnk. Az ebek és egyéb állatok védőoltása, a rókák orális immunizálása, a felvilágosítás és ismeretterjesztés.

A kiskutyákat először három és négy hónapos koruk között kell beoltatni veszettség ellen, majd fél éven belül és onnantól pedig évente. Sokszor felvetődik a kérdés, mi van a macskák oltásával? Magyarországon a macskák veszettség elleni oltása nem kötelező, de ajánlott. Főleg a kijáró házi cicákat célszerű oltatni, hiszen nem tudhatjuk napközben milyen kóbor állatokkal találkozik és kerül érintkezésbe.

A veszettség elleni védőoltást több módon adathatjuk be kedvencünknek. Sok településen lehetőség van a soroltást igénybe venni, ahol szervezetten, kampányszerűen kerülnek az ebek beoltásra. Itt nyilvántartásba veszik állatunkat, az oltási könyvébe regisztrálják a megkapott védőoltást. Ennek helyét és idejét, a helyben szokásos módon meghirdetik, továbbiakról az illetékes jegyzőnél tudunk érdeklődni.


Lehetőség van az általunk választott állatorvosi rendelőben beadatni a védőoltást, ide el kell vinnünk kedvencünket és ugyancsak regisztrálás után megkapja az oltást. Azokat a kutyákat melyek szállítása nem oldható meg (testméret, habitus stb.)  a tartási helyen is lehet oltatni. Ebben az esetben az ott működési engedéllyel rendelkező állatorvost kell megkérni a háznál oltás elvégzésére.


A legfontosabb, hogy bármelyik módszert is választjuk, évente egyszer kedvencünk kapja meg a veszettség elleni oltást! Ez a mi érdekünk is.

Teendők harapás esetén

Állattámadás, vagy harapás esetén azonnal forduljunk orvoshoz, aki sebeink ellátásán kívül az ANTSZ bevonásával hatósági eljárást kezdeményez az eb megfigyelésére. Ha a mi kutyánk harapott, haladéktalanul keressük fel állatorvosunkat a további teendőkkel kapcsolatban. Ilyen esetben a hatósági állatorvos 14 napos megfigyelést folytat le a veszettség kizárása érdekében.Bolhaallergia

 Házi kedvenceink allergiás bőrbetegségei három fő csoportba sorolhatók:

bolhacsípés okozta allergiás bőrgyulladás (BAD)
atópiás bőrgyulladás
eleségallergia

A bolhák leküzdése nemcsak higiéniai szempontból fontos számunkra, hanem egy lényeges betegség, a bolhacsípés okozta allergiás bőrgyulladás (BAD) megelőzése illetve kezelése miatt is elengedhetetlen.

A BAD kialakulásáért a bolha nyálában bizonyos immunológia reakciót előidéző anyagok, illetve az állatok immunrendszerének egyedi érzékenysége tehető felelőssé. E két tényező együttes előfordulásakor vagyis ha egy arra érzékeny kutyát bolhacsípés ér - igen intenzív reakciókra számíthatunk.

Legelsőként szinte szünet nélküli vakaródzás figyelhető meg test szerte, illetve gyakran. nagy kiterjedésű összefüggő szőrhiányos terület láthatóaz állat hátágyéki szakaszának bőrén.

Fontos megjegyezni, hogy ezeken az állatokon bolhákat csak kivételes esetben találunk, mivel az intenzív vakaródzás miatt az élősködő nem képes a testfelszínen hosszabb ideig tartózkodni. Mivel a bolhanyállal szemben áthangolódott szervezetben akar egyetlen bolha csípése is elegendő ahhoz, hogy allergiás rohamot, súlyos bőrbetegséget kiváltson, a gyógykezelés és egyben a megelőzés alapvető kérdése a bolhák távol tartása a kutyáktól.

A képet jelentősen súlyosbíthatja a vakart területeken megjelenő másodlagos bakteriális bőrgyulladás, mely a vakaródzás, mint mechanikai irritáció következménye. Ekkor az állat bőre gennyes, bűzös, pörkökkel fedett lehet a szőr teljesen kihullhat, lázas állapot léphet fel.

Nos, mindezek elkerülése céljából fontos a bolhák elleni védekezés, melyre kiváló gyógyszerek állnak rendelkezésünkre. Ezeket az ún. „spot on” készítményeket csak az állat hátának bőrére kell juttatnunk és problémáink minden remény szerint megoldódnak.

A másodlagos bakteriális fertőzés ellen antibiotikum kúrát alkalmazhatunk, a kínzó viszketésre antihisztamin tartalmú készítmények, a gyulladás mérséklésére súlyosabb esetben szteroid gyulladáscsökkentők javallottak. Kedvencünk bőrét különböző fürdető szerekkel illetve egyéb külsőleg használatos bőrgyógyászati készítményekkel hozhatjuk rendbe.

A bolhák fészkei, illetve különböző fejlődési alakjai az állat környezetében találhatók meg, így nem szabad megfeledkeznünk ezen területek tisztításáról, fertőtlenítéséről sem!

Külső élősködők

Egyik kedves kutyatartó megijedve hívott,hogy kutyájának szemhéján egy hatalmas kullancsot talált és nem tudja mit tegyen.

Az enyhe tél következménye, hogy a külső élősködők bolhák, . kullancsok, atkák- szinte egész évben veszélyeztetik kedvenceinket. Ezek az élősködők szoros kontaktusban vannak állatainkkal és sok betegségei terjesztenek. Védekezni leghatékonyabban megelőzése lehet, ha már kedvenceinkre vagy környezetükbe jutottak, akkor irtani kell őket.

A külső élősködők csípésükkel, vérszívásukkal kórokozókat juttatnak állataink szervezetébe és enyhébb vagy végzetes betegséget okozhatnak.

A kullancsok a legveszélyesebbek, számtalan egysejtű véglény, baktérium és vírus hordozói lehetnek. Biztos sokan hallottak már a Lyme-kórról, a különböző vírusos agyhártyagyulladásokról es a Babesia-fertőzésről, melyek közül tíz kullancsból hatban megtalálható valamelyik kórokozója.

A bolhák különböző féregpetéket, egysejtű véglényeket és az ún. macska-karmolási betegség kórokozóját terjeszthetik.

 A védekezésre külső fürdető szerek,  nyakörvek es ún. spot on készítmények állnak rendelkezésre nagyon széles választékkal. Érdemes odafigyelni a garantált hatás időtartamára, mivel egy fürdető szerrel csak pillanatnyi eredményt érünk el, a spot on készítmények 1-2 hónapos hatást biztosítanak, míg a megbízható márkájú nyakörvek akar 6-8 hónapig is hatásosak lehetnek

Az állaton megtálalt kullancsot célszerű minél: hamarabb eltávolítani, mivel 32 óra után már nagy valószínűséggel megindul a korokozók ürítése. Egy kullancskiszedő kanállal, vagy szemöldökcsipesszel ragadjuk meg közvetlenül a bőrfelület felett es óvatos csavaró mozdulattal távolítsuk el. Ellenőrizzük, hogy semmilyen része sem maradt bent az élősködőnek a sebben, majd fertőtlenítsük a csípés helyét. Indokolt esetben forduljunk állatorvosunkhoz segítségért.

Sétáink során, ha bozótos, erdős területen járunk akkor már előre védekezzünk a fent említett szerekkel, hiszen az élősködők itt sokkal gyakrabban fordulnak :elő. Sose felejtsük el,hogy ezek a élősködők az emberek bőrén is szívesen megtelepednek, tehát nem csak kedvenceinket hanem magunkat is védjük irtásukkal.

A toklász

Bizonyára sok olvasónak ismerős kifejezés a „toklász”, a főként réteken található pázsitfűfélék jellegzetes alakú növényi része. Kedvenceinkkel töltött sétákon vízparton, mezőkön, magas aljnövényzetű területeken fokozott  óvatossággal kell lennünk, különösen hosszúszőrű fajta esetén.

A toklász jellemzően a lábvégeken az ujjak között, fülkagylón, a külső hallójáratban, ritkán az orrüregben fúrja magát az állat szervezetébe. Behatolás után - szerkezetéből adódóan- egyre mélyebb csatornát alakít ki, mely során a rajta felhalmozódott baktériumok gennyes gyulladást hoznak létre.

Ez az állapot lehet tünetmentes, de gyakran markáns szimptómákkal találkozunk, mint egy fülbe fúródott toklász esetén az adott terület rendkívüli érzékenysége, fejrázás, ferde fejtartás, illetve a külső hallójárat makacs gyulladása. Ujjak közé behatolt toklász esetén az állat a adott mancsát nyalja, rágcsálja, a végtagot nem terheli megfelelően. Elhanyagolt esetben a környező szövetek elhalása miatt tartós-sántasággal kell számolnunk.

Mindezen problémákat megelőzhetjük, ha néhány apró intézkedésről nem feledkezünk el. Távolítsuk el a szőrszálakat a hallójáratból, illetve a fülkagyló belsejéből, a szőrt nyírjuk ki az ujjak közül, az említett területekre fokozottan legyünk figyelemmel. A séta befejeztével mindig tartsunk alapos ellenőrzést az egész testfelületen toklász, kullancs után kutatva.

Amennyiben mégis észlelnénk a fent említett tünetek egyikét, forduljunk állatorvoshoz. Az egyszerűbb esetek percek alatt megoldhatók. Egy sebkutató szonda segítségével lokalizáljuk a járatot, majd egy idegentest-fogóval megragadjuk és eltávolítjuk a toklászt, a járatot fertőtlenítjük. A beavatkozáshoz fájdalomcsillapításra. illetve az állat bódítására lehet szükség.

Komolyabb esetekben teljes sebészi ellátás szükséges. Altatásban, izolálás és sebfeltárás után a toklászt az állatorvos eltávolítja, a sebet zárja, vagy ha indokolt, nyitottan kezeli. Mélyre hatolt toklászok esetén ún. draincső beültetésére is szükség lehet, mely a sebüregben felhalmozódó váladék kijutását segíti. A beavatkozás során kedvencünk gyulladáscsökkentőt, fájdalomcsillapítót és antibiotikumot is kap.

Drag and Drop Website Builder